Den 28 – 29 september 2021 träffades deltagarna i Upptäck Gammelskogen i Arjeplog för två dagar med exkursioner i skogarna runt Arjeplog. Kursen leddes av skogsbiologen Steve Daurer, med hjälp av Harleen Kalkat och Laila Bäcklund Granström från Naturskyddsföreningen i Arjeplog. På lördagen befann sig kursdeltagarna strax norr om Märsa, på söndagen i skogarna söder om Måfe. Det var totalt 16 deltagare och tre ledare på kursen.

Fotograf Johan Fjällström som deltog på kursen berättar: ”Med en erfarenhet och kunskap om skogen större än de flesta, guidade Steve oss bland indikatorer, rödlistade och triviala arter. Arter som visar om skogen är skyddsvärd. […] Även om jag inte kommer att komma ihåg mer än några procent av vad vi fick oss till bords så kommer skogen att se lite mer annorlunda ut hädanefter. Rikare och finare och mycket mer komplex.”

Kursen leddes av Steve Daurer. Steve är en skogsmänniska som mer eller mindre hela livet har vistats i naturen och skogen. Under otaliga resor har han besökt vildmarkerna och urskogarna i Kanada, Alaska, Ryssland, Nya Zeeland och Karibien samt Europas naturskogar. Han har jobbat i över 20 år med skoglig naturvärdesinventering och frågor som rör naturvårdande skötsel. Steve har arbetat för nästan alla skogliga aktörer i Sverige men främst på olika Länsstyrelser. Han är naturskyddsföreningens naturvårdspristagare 2016 och har vunnit Arvidsjaurs Miljöpartis miljöpris 2000. Han har också medverkat i flera reportage och filmer om skogen.

Foton: Johan Fjällström

Naturskyddsföreningen i Norrbotten har bjudit in till skogskurser i alla länets kommuner under 2021. Kurserna genomfördes med hjälp av LONA-bidrag, stöd från Luleå, Boden, Piteå och Haparanda kommun, med finansiering från Naturskyddsföreningen och i samarbete med Studiefrämjandet.

Vill du veta mer om skog och skogsfrågor i Arjeplog? Ta kontakt med Naturskyddsföreningen i Arjeplog: https://arjeplog.naturskyddsforeningen.se/

Bild: Staffan Widstrand/Skogsmissbruket.org


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *