Ungefär 10 procent naturskogar finns kvar i Sverige.

Naturskyddsföreningen vill vi folkbilda och stå upp för den lilla skog som finns kvar!

Vi genomför kurser om hur man identifierar naturvärden, inventerar hotade skogar och informerar om naturvärden, avverkningar och olika exploateringars påverkan på skogen i Norrbottens län. Vill du vara med och engagera dig? Kontakta oss på skogsnatverk.norrbotten@naturskyddsforeningen.se

Sista måndagen varje månad förutom i december och juni-augusti träffas vi på Teams för att lära oss mer om skogen och vad man kan göra för att skydda hotade skogar. Länk finns i arrangemanget på vår Facebooksida Upptäck gammelskogen eller fås via mail.

2023 genomförde Skogsnätverket kurser på 7 orter i projekter Mat och naturvård i svampskogen, Mellanström, Luleå, Boden, Piteå med naturvärdesinventerare Marie Karlsson som kursledare och Pajala, Tärendö och Gällivare med svampkonsulent Maj Aspebo i samarbete med Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.

LÄS MER HÄR:

En kurs med inventering speciellt inriktad på länets samebyar Inventera mera för samebyarna genomfördes med två teori träffar. Exkursionen blev inställd på grund av att kursledaren blev sjuk och att senare datum inte gick att kombinera med samebyarnas verksamhet.

LÄS MER HÄR:

Under 2022 genomförde Upptäck Gammelskogen en serie skogskurser som anordnade av Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Inventera mera, finansierade av en donation från Meta. Kurserna ägde rum i 8 olika kommuner.

LÄS MER HÄR:

Pajala 10 juli – genomförd
Boden 6 augusti – genomförd
Haparanda 7 augusti – genomförd
Kalix 13 augusti – genomförd
Jokkmokk 21 augusti – genomförd
Arjeplog 27 augusti – genomförd
Kiruna 3 september – genomförd
Gällivare 10 september
– fullbokad

Kurserna leddes av

Helena Björnström – Pajala
Marie Karlsson – Boden, Haparanda och Kalix
Sebastian Kirppu – Jokkmokk och Arjeplog
Per-Erik Mukka – Kiruna
Aron Dynesius – Gällivare

Du hittar mer information om kursledarna under varje specifik kurslänk.

Upptäck Gammelskogen var ursprungligen ett projekt med en serie skogskurser som arrangerades av Naturskyddsföreningen i Norrbotten. 2021 genomfördes projektet i alla länets 14 kommuner med över 250 deltagare. I år samarbetar Naturskyddsföreningen med Fältbiologerna och Studiefrämjandet.

Några röster från Upptäck Gammelskogen 2021:

”Suverän kursledare, bra på att berätta om historik, bränder, avläsning av skogen, tickor o mm. Trevlig grupp med varierande kunskaper b.la om istid, svamp o fåglar. Klart bra o givande kurs.”

”Mycket engagerad och inspirerande lärare. Bra blandning av fakta, kunskap och filosofi och rekreation. Bra med tillgängligt utflyktsmål.”

”Att se skog på ett för mig nytt sätt. Jag ville lära mig mer om arter och det fick jag verkligen! En sån här kurs borde fler få gå för det man känner till bryr man sig om. Tyckte även om att det var lite teori inför exkursionerna.”