Mindre än 10 procent urskog finns kvar i Sverige. Nu vill vi folkbilda och stå upp för den lilla skog som finns kvar!

Upptäck Gammelskogen är en serie skogskurser som anordnas av Naturskyddsföreningen i Norrbotten. Detta finansieras av en donation från Meta. Kurserna har ägt rum i 8 olika kommuner.

Pajala 10 juli – genomförd
Boden 6 augusti – genomförd
Haparanda 7 augusti – genomförd
Kalix 13 augusti – genomförd
Jokkmokk 21 augusti – genomförd
Arjeplog 27 augusti – genomförd
Kiruna 3 september – genomförd
Gällivare 10 september
– fullbokad

Har du frågor eller funderingar? Kolla igenom vår Q&A här nedan eller kontakta projektledare Mollie Lannebo på mollie.lannebo@naturskyddsföreingen.se eller 0738457600.

Kostar kursen något?

Kursen är helt gratis! Vi bjuder även på lunch. Det som kan komma att kosta är resan och eventuellt boende.

Går det att få reseersättning?

Ja – OM du är medlem i Fältbiologerna! Är du inte det så kan du enkelt bli det HÄR. Fältbiologerna är Naturskyddsföreningens ungdomsorganisation. Ett medlemskap där är helt gratis och det krävs ingenting av dig som medlem. Enda villkoret för att få ett medlemskap är att du är under 26 år.

Hur gör jag om jag bor långt bort? Hur gör jag om jag behöver boka boende?

Bor du på en annan plats än där kursen genomförs kan det vara väldigt långt att åka för en dag, men du kan få hjälp med boende. Du behöver betala boendet själv, men vi hjälper dig att hitta och boka boenden nära tågstationen. Vi hjälper även till med att boka resebiljett.

Hur lång är varje kurs?

Varje kurs är en heldag, mellan ca kl 9.30-16. Alla tider står under varje specifik kurs samt i det mail du får när du anmält dig.

Hur tar jag mig till kursplatsen?

Anmäler du dig till en kurs kommer du att få ett informationsmejl med specifik information för just den plats där du valt att gå kursen. Sådan information hittar du även under varje plats här på hemsidan. Vi kommer att ha uppsamlingsplatser vid närmsta tåg- eller busstation där vi möts upp. Därifrån åker vi i en gemensam minibuss ut i skogen där själva kursen börjar.

Jag har lämnat en intresseanmälan. Har jag då en plats?

Nej – du behöver lämna en bindande anmälan för att få en garanterad plats till kursen. En bindande anmälan hittar du HÄR. Där måste du anmäla dig senast den 22 juli för att få en plats.

Jag är över 26 år men intresserad. Finns det möjlighet att vara med ändå?

Absolut! Kurserna är öppna för alla åldrar. Personer under 26 år har förtur, men även du som är äldre är välkommen. Vi har också ett stort behov av volontärer, oavsett ålder. Att vara volontär behöver inte vara någon stor uppgift. Det vi behöver hjälp med är bland annat:

  • Hämta, lämna och köra minibussen
  • Hämta ut mat och fika
  • Fotografera
  • Agera stöd till kursledaren
  • Se till att alla i gruppen hänger med och mår bra
  • Pricka av namn

Låter detta intressant? Hör av dig till mollie.lannebo@naturskyddsföreningen.se !

Krävs det någon erfarenhet eller kunskap för att vara med?

Nej. Kursen riktar sig till alla, oavsett förutsättningar. Det spelar ingen roll om du aldrig stått i ett par kängor eller om du så är född i skogen – alla är välkomna!

Behöver jag ta med mig något?

Det som kan vara bra att ha med sig är regnkläder, myggmedel, en termos och sköna skor. Vi kommer att vara ute hela dagen och det är svårt att förutse vädret. Ta hellre med för mycket kläder än för lite!

Vad händer om jag anmäler mig och blir sjuk? Eller på annat sätt inte kan komma?

Avbokar du senare än 7 dagar innan den aktuella kursen kommer du att debiteras med 500 kronor. Undantag kan självklart göras.

Måste jag vara medlem i Naturskyddsföreningen och/eller Fältbiologerna?

Nej, inget medlemskap behövs. Om du vill ha reseersättning måste du däremot vara medlem i Fältbiologerna. Det blir du HÄR. Reseersättning kan bara ges till personer under 26 år.

Jag har yngre barn som är intresserade. Finns det möjlighet för dem att följa med?

Absolut! Kursen kommer att rikta sig huvudsakligen till personer mellan 13-26 år, men det finns alltid möjlighet till svängrum. Kanske kan du som förälder följa med? Hör av dig till mollie.lannebo@naturskyddsföreningen.se så löser vi det!

Vad kommer kursen att handla om?

Vi kommer att prata om vad som kännetecknar en riktig gammelskog, vilka arter som lever där och vad som är skillnad mellan gammal och ung skog. Vi kommer också att lära oss om hur skogen påverkar vårt klimat, vår biologiska mångfald och vårt välbefinnande, samt vikten av att bevara gammelskogen. Vi kommer även att prata om hur processen att skydda en skog går till. Har du önskemål på ämnen värda att ta upp? Prata med kursledaren på plats!

Vilka är kursledarna?

Kursledarna i år är:
Helena Björnström – Pajala
Marie Karlsson – Boden, Haparanda och Kalix
Sebastian Kirppu – Jokkmokk och Arjeplog
Per-Erik Mukka – Kiruna
Aron Dynesius – Gällivare

Du hittar mer information om kursledarna under varje specifik kurslänk.

Upptäck Gammelskogen är en serie skogskurser som arrangeras av Naturskyddsföreningen i Norrbotten. 2021 genomfördes projektet i alla länets 14 kommuner med över 250 deltagare. I år samarbetar Naturskyddsföreningen med Fältbiologerna och Studiefrämjandet.

Några röster från Upptäck Gammelskogen 2021:

”Suverän kursledare, bra på att berätta om historik, bränder, avläsning av skogen, tickor o mm. Trevlig grupp med varierande kunskaper b.la om istid, svamp o fåglar. Klart bra o givande kurs.”

”Mycket engagerad och inspirerande lärare. Bra blandning av fakta, kunskap och filosofi och rekreation. Bra med tillgängligt utflyktsmål.”

”Att se skog på ett för mig nytt sätt. Jag ville lära mig mer om arter och det fick jag verkligen! En sån här kurs borde fler få gå för det man känner till bryr man sig om. Tyckte även om att det var lite teori inför exkursionerna.”

Projektledare och kontaktperson för Upptäck Gammelskogen 2022 är Mollie Lannebo, 0738457600, mollie.lannebo@naturskyddsforeningen.se .