Projektet Upptäck Gammelskogen i Norrbotten är nu genomfört.

Upptäck Gammelskogen i Norrbotten har arrangerat 14 kurser, en kurs i var och en av Norrbottens alla kommuner, samt två digitala återträffar, mellan maj och november 2021. Varje kurs har sammanlagt bestått av en halv dags teori och en och en halv dags praktik i skogen. På vissa orter har kursen hållits över en helg, på andra har tiden fördelats på fler dagar. Kurserna har varit öppna för alla och inga förkunskaper har krävts. På grund av Covid-19 pandemin har de flesta teoritillfällena hållits digitalt, eller på plats i skogen, vi har också delat upp stora grupper så att halva gruppen varit i skogen en dag och den andra halvan varit i skogen den andra dagen.

Målet för projektet var att nå 11 deltagare/kurs och sammanlagt 154 personer. Utfallet har blivit 18 deltagare/kurs med sammanlagt 251 deltagare. Vi genomförde också två digitala skogsträffar i november 2021 med 120 och 78 deltagare.

Det är väldigt roligt och vi är mycket glada över att så många har varit intresserade av att upptäcka gammelskogen med oss.

En överväldigande majoritet av de som har fyllt i utvärderingen har gett kurserna 4 eller 5 i betyg av 5 möjliga.

Några röster från kurserna:

”Kunniga ledare, engagemang, bra organisation, ny upplevelse, kunskap, trevlig grupp.”

”Engagerad och kunnig ledare och mycket bra arrangemang.”

”Mycket intressant och aktuellt ämne. Fick lära mig ny viktig kunskap. Fantastiskt arrangerat med klar och tydlig information. Bara bra.”

”Mycket engagerad och inspirerande lärare. Bra blandning av fakta, kunskap och filosofi och rekreation. Bra med tillgängligt utflyktsmål.”

”Att se skog på ett för mig nytt sätt. Jag ville lära mig mer om arter och det fick jag verkligen! En sån här kurs borde fler få gå för det man känner till bryr man sig om. Tyckte även om att det var lite teori inför exkursionerna.”

”Suverän kursledare, bra på att berätta om historik, bränder, avläsning av skogen, tickor o mm. Trevlig grupp med varierande kunskaper b.la om istid, svamp o fåglar. Klart bra o givande kurs.”

Deltagarna var generellt nöjda. Vissa tyckte att dagarna var lite väl långa. Fysisk ansträngning har också tagits upp på vissa kurser, att kursledarna hade kunnat vara tydligare med hur fysiska exkursionerna var.

Många deltagare har sagt att de vill ha fler kurser och att de gärna vill gå igen.

”Organisera ofta och bjud in mer folk som vill delta så att den här informationen kan spridas till många så att vi tar hänsyn till våra skogar ännu bättre.”

Många och nöjda deltagare är ett fantastiskt resultat! Vi hoppas på att det här kommer att leda till ett ökat engagemang i skogsfrågor och att fler har fått upp ögonen för skogen och varför det är så viktigt att vi dels helt skyddar den gammelskog som finns, dels växlar över till skogsbruksmetoder som är mer socialt och miljömässigt hållbara och som värnar biologisk mångfald.   

Linda Strandenhed har arbetat som projektledare för Upptäck Gammelskogen i Norrbotten, men det här är ett arbete som har dragit nytta av väldigt många olika människors engagemang och entusiasm.

Tack till alla deltagare som har varit med och lärt sig mer om skogen!

Stort tack till Staffan Widstrand och Skogsmissbruket.org för att vi har fått låna Staffans fina fotografier! Tack också till Christian Åslund och Fredrik Hjerling via Naturskyddsföreningen! Alla deras fotografier har gjort vår hemsida och allt vårt material mycket mer inbjudande, inspirerande och vackert!

Tack till kursledare Marie Karlsson (Kalix, Överkalix, Älvsbyn, Haparanda) Sebastian Kirppu (Luleå, Gällivare, Övertorneå), Per-Erik Mukka (Kiruna), Amanda Tas (Piteå, Boden), Steve Daurer (Arjeplog), Frédéric Forsmark (Pajala), Helena Björnström (Arvidsjaur) och Mats Karström (Jokkmokk).

Kretsarna har gjort ett väldigt viktigt jobb med att ställa upp med lokala ledare och att marknadsföra och hjälpa till med organisationen av kurserna på plats.

Tack till lokala ledare Madelene Berglund & Ulf Berglund (Kalix), Curt Gyllemalm (Överkalix), Sara Källgarn (Gällivare), Hans Nilsson (Kiruna), Maud Söderholm Häll & Niklas Johansson (Piteå), Harleen Kalkat & Laila Bäcklund Granström (Arjeplog), Mats Bodmark & Tore Perttu (Pajala), Marie Persson (Övertorneå), Ulla Henriksson (Älvsbyn), Alexis Breidenskog-Mikko & Lars Sundberg (Boden), Heike Kontermann & Roger Marklund (Arvidsjaur), Ida Svanberg (Haparanda) och Ida Jansson (Jokkmokk).

Tack för digitala föreläsningar; Malin Sahlin, Amanda Tas, Lars Andersson, Brita Stina Sjaggo, Marie Karlsson, Frédéric Forsmark, Maj Aspebo och Maud Söderholm Häll.

Tack till Maria J. Johansson & Studiefrämjandet i Norrbotten samt Örjan Spansk & Luleå Kommun för god samverkan.

Tack för fint samarbete Kristina Berglund, Urpo Taskinen, Tarja Leinonen, Johanna Nilsson, Kristina Enholm, Maj Aspebo, Maud Söderholm Häll och Vivi Eriksson.

Sist men inte minst, stort tack till LONA/Naturvårdsverket, Luleå kommun, Boden, Piteå och Haparanda kommuner för finansiering och stöd i genomförandet av projektet.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *